Inspiration Dutch

INSPIRATIE

Als een rode draad loopt zij door mijn leven: de grote uitdaging telkens weer een verrassend sieraad te maken. Met soms tomeloze energie schep ik met beide handen ideeën op, uit een schijnbaar voortdurend bruisende inspiratiebron. Mijn gedachten en gevoelens probeer ik om te zetten in eigentijdse, licht draagbare, eigen-aardige fashion sieraden; een spannend en uitdagend proces. Tijdens de creatie van het ene sieraad dat het lichaam raakt en verfraait, ontkiemt niet zelden alweer het idee voor het andere.

De fascinerende natuur en de elementen vormen daarbij vaak het sprankelende middelpunt: de oogverblindende kleurenpracht van rozen en tulpen; de grote diversiteit aan bloemen; ruisend bamboe; uitgestrekte velden met elegant wuivend, lentegroen gras; intens blauwe, wolkenloze luchten; helwitte wolkenflarden tegen een blauwe achtergrond; weerspiegelingen in water.

Diverse keren reisde ik naar de Himalaya, het dak van de wereld, en proefde er gretig van de boeddhistische mystiek. Mijn verwondering over de aarde, de natuur en de oneindigheid van het heelal verdiepte zich en voorzag mij van een grote dosis nieuwe energie.

In de loop van 30 jaar ontstonden telkens vernieuwende en unieke collecties. Ik begon met textiel voorzien van gezeefdrukte tekst, papier, rubber en perspex. Vanuit mijn beelden en het werken met hout ontstond een serie hout-met-foto en houten sieraden, meer toepasbaar als object. Hout, 3D printing en plastic met parels gecombineerd resulteren in unieke collecties sieraden.

Een ander steeds terugkerend element is transparantie. Het werken met giethars, dat het uiterlijk van glas heeft, heldere transparante kleuren en laminaat biedt een inkijkje in de gelaagdheid van sieraden.

Mijn affectie voor de natuur en het verlangen me te tooien met natuurlijke elementen kreeg duidelijk vorm in de serie sieraden die de naam ‘groen als gras’ draagt. Echt gras is, helaas, niet erg draagbaar. Met kunststof kan ik op een symbolische manier de natuur op het lichaam realiseren, met sieraden die goed draagbaar zijn.

Andere sieraden zijn juist weer wèl gemaakt van vergankelijke materialen en onderstrepen daarmee de tijdelijkheid van bepaalde natuurelementen.

Regelmatig gaf ik mij met hart en ziel over aan buitenissigheden, zoals het werken met kunststof ratten: toch bepaald minder aaibare dieren. Verwerkt in een halssieraad in combinatie met parels en gedragen op de huid hebben zij een vervreemdend effect op zowel de drager als diens omgeving.

Diverse vormen, contrasten, kleuren, materialen en ook combinaties van materialen wisselden elkaar af. Het onderzoeken van de mogelijkheden van materialen leverde voortdurend nieuwe oplossingen en ideeën op. Zo vonden textiel, zeemleer, acrylaat, papier, rubber, koper, kunststof, elektriciteitsdraad, giethars, zeefdruk, laminaat, hout, foto’s, keramiek, parels, schelpen, stenen en takken hun plaats in mijn werk.

Foto’s van natuurlijke elementen wisselen de in mijn boek Sieraden gepresenteerde collecties sieraden af. Daarmee grijp ik terug naar datgene wat steeds weer een inspiratiebron vormt voor mijn werk: de natuur.